img_0530

Roger Van Ransbeek (Brussel 1936), begon in de jaren ’70, naast zijn loopbaan als marineofficier, met het schrijven van voornamelijk originele scenario’s voor tv-films.

Na als scenarist te hebben meegewerkt aan de serie “Magellaan” in 1971, schreef hij o.m. twee afleveringen van de tv-reeks “Tussen wal en schip” en meerdere scenario’s voor “Made in Vlaanderen” zoals: ‘Jonas de Walvisvaarder’, ‘Het testament’, ‘Er was eens in december’ (prijs van de Vlaamse Radio en Tv-critici 1978), ‘Place St. Cathérine’ (naar aanleiding van 1000 jaar Brussel in 1979). ‘Het gat in de muur’. ‘Tony’. De driedelige reeks ‘Wacht tot hij opbelt’. De vierdelige reeks ‘De dwaling’. ‘Bles’ e.a.

Meerdere van deze tv-films kwamen in het buitenland op het scherm, o.m. in Nederland, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Hongarije, Zuid-Afrika en Australië. De BRT (VRT) zond een aantal van deze realisaties in voor de tv-festivals van Monte Carlo en de Prix Italia.

In de jaren ’80 ging hij voor het toneel schrijven. Tot nu toe schreef hij een dertigtal toneelteksten waaronder: ‘De Schuldvraag’ opgevoerd door KNS Antwerpen in 1987. ‘The Beatles forever’ door het Nieuw Vlaams Theater en in Duitse vertaling door het Staatstheater Braunschweig en ZDF-tv in 1990. ‘Hakkelgaren’ (Duitse vertaling) en ‘Waterloo’ door het Raamtheater Antwerpen. ‘Psst’ en “Hals over Kop” door Johny Voners en Janine Bischops, ‘Is daar iemand?’ door Theater aan de Stroom e.a.

Ook in het amateurtheater worden zijn stukken vaak opgevoerd o.m door: Theater Korenmarkt,  TDM Mechelen en het Mechels Volkstoneel. Het Merchtems Volkstheater. Streven Mortsel. Noordteater Antwerpen e.a.

Kameropera ‘Le Sans-Papiers’ muziek van Willy Soenen, libretto Roger Van Ransbeek, 2015.
In 1986 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van SABAM. Van 1998 tot en met 2006 was hij er gedelegeerd bestuurder.

In 1979 ontving hij de Sabamprijs voor televisie.

In 2009 kreeg hij voor ‘Is daar iemand?’ de Prijs voor Letterkunde van de Vlaamse Provincies voor een toneelstuk, tv- of radiospel.

In 2011 ontving hij de Muze van SABAM.