De Schuldvraag

november 6, 2014 By admin 0
Category

Het stuk speelt zich af tijdens de  jaren ’90 van vorige eeuw en toont in flashbacks  gebeurtenissen uit de periode rond en na WOII.

Een leraar trachtte in eer en geweten, tijdens WOII, te handelen en zijn morele principes door te geven aan zijn leerlingen.

Als een gekwelde oude man, gekluisterd aan zijn zetel omdat hij verlamd is aan het onderlichaam, roept hij,  jaren na WOII, onophoudelijk het verleden op, in de hoop helderheid te vinden in een proces waarvoor hij zich niet verantwoordelijk acht.

Tijdens de oorlog probeerde hi niet alleen in eer en geweten te handelen.  Ook  huisvestte hij gedurende vijf jaar, voor en tijdens de oorlog, een Duitse vriend, die op de vlucht was voor het Nazisme.

Ook zijn houding tegenover een leerling wiens heldhaftigheid – hij vermoordde een collaborateur – eindigde met zijn executie, wordt hem na de oorlog door sommigen zwaar aangerekend.

Aldus wordt hij het slachtoffer van een zekere repressie.

Zijn echtgenote probeerde hem te begrijpen, maar de angst voor de gevolgen van zijn levenshouding – ook voor haar kinderen – tastte  haar liefde aan en leidde bij haar tot wrok en verbittering.

‘Achter banieren lopen is simpel. Blijven denken is moeilijk,’ zegt het hoofdpersonage. Maar stel dat hij zich toch heeft vergist?

Het gebeuren berust gedeeltelijk op waar gebeurde feiten.

 

Personages: 9 mannen (+ 2 figuranten) en 2 vrouwen.