Le Sans-Papiers

november 6, 2014 By admin 0

Een romantische Komedie. Een man komt weer thuis nadat hij gedurende meer dan vijftien jaar alle wereldzeeën heeft bevaren.

Charly is op een avond een biefstuk gaan halen. Onderweg komt hij een oude kameraad tegen, die matroos is op de wilde vaart. Ze gaan samen aan de rol, worden stomdronken en verzeilen ergens op de buiten. Daar willen ze er vandoor gaan met een taxi, doch ongewild, rijden ze de chauffeur, die voor zijn taxi springt, dood. Charly vlucht met zijn kompaan, matroos, aan boord van zijn schip. Vijftien jaar moet hij uit het land blijven, tot zijn misdaad verjaart. Zijn vrouw, Mena, geeft hem als vermist op. Wel vermoedt zij dat hij een van de twee daders is van de moord op de taxichauffeur. Later zal ze een aangespoeld lijk herkennen als dat van haar echtgenoot. Charly is officieel overleden. Met Nieuwjaar stuurt hij haar telkens een kaartje.

Wanneer Charly, na 15 jaar terugkeert,  wil hij  zijn plaats aan de haard weer innemen. Dit is echter niet naar de zin van zijn echtgenote. Wanneer hij zich, ten einde raad, tot de politie wendt, waarschuwt deze Mena dat er een vreemdeling is die zich voor haar overleden echtgenoot uitgeeft, enz., enz…

Mena houdt echter voet bij stuk. Zal Charly zijn verdere leven op zee blijven rondzwalpen zoals de Vliegende Hollander?

Personages: 2 Heren en 2 Dames.

P.S. ‘Le Sans-Papiers’ is bewerkt tot een libretto voor een kameropera. De muziek is van Willy Soenen.